Worksheet 3 answers

Discrimination

There are many types of discrimination.

How many could you identify correctly?

  1. Not getting a job because you have a very strong Indian accent.
    Answer: RACE
  2. Doing your job really well but not getting a promotion because you are diabetic.
    Answer: IMPAIRMENT
  3. Having your bra strap flicked or your skirt lifted by a co-worker.
    ANSWER: SEX (ALSO SEXUAL HARASSMENT)
  4. Being left out of conversations and excluded because you take part in Hindu rituals.
    ANSWER: RELIGIOUS BELIEF
  5. Being given all the dirty jobs and being teased because you are the youngest at work.
    ANSWER: AGE
  6. Being given less hours because you are pregnant.
    ANSWER: PREGNANCY
  7. Being denied the opportunity to leave work early to take your sick mother to the doctor.
    ANSWER: FAMILY RESPONSIBILITIES
  8. Being given the sack because you are not able to work on Sunday mornings as you have to go to church.
    ANSWER: RELIGIOUS BELIEF
  9. You are refused entry to a beauty therapist course. You are considered unsuitable because you are male.
    ANSWER: SEX
  10. You are Aboriginal. A salesperson in a shop follows you round the racks and asks to check your bag but ignores non-Aboriginal shoppers.
    ANSWER: RACE